Stockholms superlativ – högst, störst och äldst

Högst i Stockholms län är Kaknästornet på Ladugårdsgärdet öster om stadsbebyggelsen på norra sidan. Med sina 31 våningar och 155 meter är den ett kärt utflyktsmål med fantastisk utsikt. Tornet har tusentals besökare varje år och dess café och restaurang är Stockholms högst belägna matställen. Här görs TV-utsändningar från UR, SVT, TV4, samt radio och vid dess bas finns parabolantenner som handhar länkar till TV-satelliter.

Byggnaden konstruerades mycket snabbt och den växte uppåt med en hastighet av 4 meter/dygn tack vare en innovativ gjutformsteknik. Efter 35 dygn var det grundläggande arbetet klart. Tornet konstruerades av Sven-Olof Asplund och arkitekterna Bengt Lindroos och Hans Borgström. Det invigdes 1967.

Globen är världens största sfäriska byggnad och den har fungerat som arena och konsertlokal sedan invigningen 1989. Den är belägen i Johanneshov i Stockholms södra delar och ritades av Berg Arkitektkontor AB. Arenabyggnaden har en total höjd av 130 meter över havet och en utvärtes diameter av 110 meter. Vid konserter finns platser till över 16.000 besökare. Sedan 2010 finns Skyview utanpå Globen. Detta är en gondolbana som består av två runda passagerarkabiner som åker längs med byggnaden upp mot toppen. Varje kabin rymmer 16 personer. En liknande bana lär inte finnas någon annanstans i världen.

1628 sjönk regalskeppet Wasa på sin jungfrufärd på väg ut ur Mälaren. Innan avfärden hade man testat stabiliteten på skeppet när hon låg vid kaj och bedömt henne vara alltför ostadig. Trots detta gick man vidare i planeringen och katastrofen blev ett faktum. Örlogsfartyget hann bara från Blasieholmen till Beckholmen innan allt var över. Efter 333 år i djupet hissades resterna av skeppet upp till ytan inför TV-kameror och all världens press.

Detta enastående fynd av ett nästan intakt skepp är en riktig tidskapsel från stormaktstiden. Den är sedan 1990 inhyst i ett ståndsmässigt museum ritat av Månsson & Dahlbäck Arkitektkontor och är belägen på västra Djurgården vid vattnet som skeppet en gång seglade förbi. Museet är en öppen hall, över sex våningar hög och byggnaden är utrustad med tre master som motsvarar skeppets tre ursprungliga egna master.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *