Design, nöje och lek

Det årliga evenemanget Stockholm Design Week hölls första gången 2002 och har sedan dess utvecklats till den viktigaste veckan på året för skandinavisk design. Här möts och minglar alla som arbetar med, eller är intresserade av design och produktutveckling. Man får möjlighet att ta till sig nya impulser, nya kontakter och inspiration.

Arrangör av veckan är Stockholm Furniture & Light Fair som äger rum i Stockholmsmässan i Älvsjö, varje år, vecka 6. Detta är världens största mötesplats för skandinavisk design med arkitekter designers, journalister och inköpare från hela världen. Mässområdet hade 2017 över 40 000 besökare från mer än 60 olika länder. Mer än 1000 journalister var närvarande, varav 300 internationella.

Därtill pågår utöver mässan andra designrelaterade begivenheter runtom i Stockholm under veckan. Dessa event, som kan räknas till över 100 är ofta öppna för allmänheten. På mässan i Älvsjö visas de senaste trenderna. En känd hedersgäst får presentera en utställning på entrétorget. Detta år var det Jaime Haydon som producerat inredningar, möbler och klockor. Tilltugg ingår också i mässverksamheten. I Designbaren kombineras stilfull restauranginredning med innovativ mat.

Ett ständigt pågående projekt i Stockholm är Designtorget som har rykte om sig att vara Sveriges bästa presentshop. Första butiken var belägen i Kulturhusets bottenvåning vid Sergels torg, därefter spred sig detta koncept framgångsrikt till andra städer. Här kan nya uppfinningar och innovationer av nystartade formgivare säljas på bästa marknadsplats och till bra pris. Designtorget har nu i ett par år haft återkommande samarbete med Beckmans Designhögskola i en kurs om design och småskalig produktion. Studenterna utvecklar en idé om en färdig produkt som sedan finns till försäljning under en tid.

Man säljer här skandinavisk heminredning, spel och andra objekt, ofta med en humoristisk ton. En favorit är växthuset Grow av Caroline Wetterling som är ämnat för en planta i taget. Designern Yukari Ota tillverkar handväskor i en genuint rustik stil, då de är gjorda av näver. Den produkt som nått längst är Strawbees. Denna konstruktionsleksak som ter sig som en enklare form av Mekano har blivit uppvisad på Nobelgalan och de 2500 gästerna fick med sig varsitt kit hem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *